سبک زندگی

ماده اولیه تولید کارد و چنگال چیست و علت کاربرد آن ها

مجله بهترینها سرویس محتوای آموزشی – قاشق و چنگال دو مورد از پرکاربردترین ظروف روی میز ناهارخوری هستند. تجهیزاتی که تغییر قابل توجهی در سبک غذا خوردن در جوامع بشری ایجاد کرد. اما این تجهیزات از چه موادی ساخته شده است؟ ویژگی های مواد اولیه ظروف با کیفیت بالا چیست؟ با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را در مورد مواد اولیه تولید ظروف غذاخوری دریافت کنید.

مواد اولیه تولید ظروف غذاخوری چیست؟

کارد و چنگال قرن ها پیش اختراع شد و با پیشرفت تکنولوژی، مواد اولیه به کار رفته در آن تغییر کرد. کارد و چنگال اولیه از چوب ساخته می شد و به مرور زمان با فلزات مختلف (نقره، طلا، برنز و …) جایگزین شد. از کارد و چنگال پلاستیکی که بگذریم، بقیه مواد آن از فولاد است. خود فولاد انواع مختلفی دارد و کارخانه ها از نوع خاصی برای تولید این تجهیزات استفاده می کنند.

توجه: در گذشته ساخت تجهیزات بهداشتی با استفاده از آلیاژهای مس یا سرب باعث بروز انواع مسمومیت های غذایی می شد و استفاده از آنها تقریباً منسوخ شده است.

همانطور که می دانیم فولاد آلیاژی از آهن است که حاوی مقداری کربن است. فولاد بسیار بیشتر از آهن استفاده می شود و از نظر بهداشتی بسیار ایمن تر است. افزودن سایر عناصر آلیاژی مانند کروم و نیکل می تواند استحکام و خواص فیزیکی فولاد را دو چندان کند. اما چه نوع فولادی برای ساخت وسایلی مانند کارد و چنگال استفاده می شود؟

بیشتر بخوانید: مواد برای ساخت گلدان با توجه به انواع و ویژگی های آنها

مواد اولیه مورد استفاده در ساخت ظروف و چرایی استفاده از آنهامواد اولیه مورد استفاده در ساخت ظروف و چرایی استفاده از آنها

فولاد ضد زنگ

مهمترین عناصر فولاد ضد زنگ آهن، کروم و نیکل هستند. وجود حداقل 10.5 درصد کروم از آن در برابر خوردگی محافظت می کند. حداکثر درصد جرم کربن در این آلیاژ فولادی 1.2 درصد است. از خواص فولاد ضد زنگ می توان به مقاومت در برابر خوردگی و حرارت، ظاهر جذاب، قابلیت بازیافت کامل و عمر طولانی و مفید اشاره کرد.

انواع فولاد ضد زنگ

  • آستین (گروه 200 و 300)
  • فریت (مجموعه 400 عددی)
  • مارتنزیتی (گروه های 400 و 500)
  • سختی رسوب (pH)
  • ساختار دو فاز یا دو فاز

آلیاژ مورد استفاده در ساخت فولاد گرید 304 می باشد. آلیاژ استنلس استیل 304 با 18% کروم و نیکل در دسته فولاد زنگ نزن آستنیتی قرار دارد. فولاد آلیاژی 304 در صنایع غذایی، تجهیزات لبنی، برای ساخت قوطی، قاشق، چنگال و به طور کلی مکان هایی که بیشتر در معرض رطوبت و خوردگی شیمیایی هستند استفاده می شود.

دلیل استفاده از فولاد ضد زنگ به عنوان ماده اولیه ظروف غذاخوری

  • سطوح به راحتی تمیز می شوند
  • مقاومت بالا در برابر خوردگی در محیط مرطوب
  • مقاومت در برابر ترکیبات اسیدی
  • مقاومت در برابر خوردگی
  • هیچ تاثیری در طعم غذا ندارد
  • عدم تداخل شیمیایی با بزاق دهان و مواد شیمیایی

مطالب مرتبط: آیا ابزار آهنی در هوای مرطوب یا خشک سریعتر زنگ می زند؟

مواد اولیه تولید ظروف غذاخوری چیست؟مواد اولیه تولید ظروف غذاخوری چیست؟
مواد اولیه مورد استفاده در ساخت ظروف و چرایی استفاده از آنها

انواع مواد مورد استفاده در ظروف غذاخوری

1. فولاد ضد زنگ 8-18

فولاد ضد زنگ 8-18 به این معنی است که آلیاژ حاوی 18٪ کروم و 8٪ نیکل است.

2. فولاد ضد زنگ 10-18

فولاد ضد زنگ 10-18 به این معنی است که 18 درصد کروم و 10 درصد نیکل در ترکیب شیمیایی آن استفاده شده است.

3. استیل 420N1

این فولاد از دسته فولادهای مارتنزیتی است که حاوی 13 درصد کروم است. از این نوع استیل برای تقویت چاقوهای میوه خوری استفاده می شود.

4. فولاد سری 10 (1095، 1084، 1070، 1060، 1050)

فولاد سری 10، به خصوص 1095، اغلب در ظروف تخت یافت می شود. در این فولاد دو عدد آخر میزان کربن را نشان می دهد. به طور کلی؛ کربن با کاهش اعداد در سری 10 کاهش می یابد. این باعث کاهش مقاومت در برابر سایش و افزایش دوام می شود. فولاد 1095 حاوی 0.95 درصد کربن و 0.4 درصد منگنز است.

این فولاد سخت، مقرون به صرفه و به راحتی تیز می شود. همین امر در مورد چاقوهای ساخته شده از این فولاد نیز صدق می کند. با تیز کردن لبه تیغه با سنگ آهن می توان آن را نسبت به اکثر فولادهای ضد زنگ برتر دانست. اما یکی از معایب این فولاد حساس بودن آن به زنگ زدگی است.

استفاده از این نوع استیل برای کارد و چنگال، اگرچه بسیار مقرون به صرفه است، اما چندان راحت نیست.

البته در ساخت برخی از ظروف سفره از مواد دیگری مانند پلاستیک، چسب و… نیز استفاده می شود. در جدول زیر توضیحات کلی در مورد اجزا و دلیل استفاده از هر یک ارائه شده است.

جدول ترم پنجم علوم هفتم

مواد اولیه استفاده شده دلیل استفاده
ما هستیم استحکام بالا، قیمت مناسب
کروم و نیکل مقاوم در برابر خوردگی
نقره ای خاصیت باکتری کشی، براقیت بالا
چوب یا پلاستیک عایق و سبکی
چسب چسبندگی بین اجزا

برای ساخت ظروف غذاخوری چه موادی را پیشنهاد می کنید؟ دلیل انتخاب این ماده چیست؟ لطفا نظرات و پیشنهادات خود را در پایان این مقاله با ما در میان بگذارید.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا