طرز تهیه کوفته برنجی ساده و کوفته برنجی اصفهانی
مجله بهترینها سرویس آشپزی قبل از اینکه شما را با طرز تهیه کوفته برنجی آشنا کنیم، لازم است بدانید که کوفته یکی از غذاهای باستانی ایرانیان است. این غذای لذیذ مانند آبگشت یکی از ابداعات آشپزی ایرانی است و همانطور که از نامش پیداست از کوبیدن گوشت در هاون سنگی تهیه می شود. در این مطلب شما را با طرز تهیه کوفته برنجی ساده و کوفته برنجی اصفهانی آشنا می کنیم.
طرز تهیه کوفته برنجی ساده
مواد لازم | |
گوشت چرخ کرده | 500 گرم |
یک پیاز بزرگ | 3 عدد |
برنج خیس شده | 1 فنجان |
سبزیجات کوفته ساتوری (تره فرنگی، جعفری، گشنیز، شنبلیله، مرزه، ترخون) | 3 فنجان |
زردچوبه | 1-2 قاشق چایخوری |
رب گوجه فرنگی | 1-2 قاشق غذاخوری |
روغن، نمک و فلفل | در حد لازم |
👩🍳 3 نکته اصلی:
1. کوفته را می توان از گوشت بره، گوساله یا مخلوطی از هر دو انتخاب کرد، اما در همه موارد باید کم چرب باشد. کیفیت برنج استفاده شده در کوفته ها در طعم آن بسیار موثر است. بنابراین برای تهیه کوفته خوب باید از برنج مرغوب استفاده کرد. البته شکل برنج در کوفته مهم نیست و می توان از خرده برنج یا گرده برنج معطر برای تهیه کوفته استفاده کرد. در ادامه با طرز تهیه کوفته ساده و کوفته اصفهانی همراه باشید.
2. کوبیدن گوشت در هاون باعث افزایش ویسکوزیته آن می شود و از آب خوردن کوفته ها در حین پخت جلوگیری می کند. از آنجایی که امروزه گوشت را به جای چرخ کردن چرخ می کنیم، برای تهیه کوفته لازم است که گوشت را 2 تا 3 بار چرخ کنیم. سپس آن را ورز می دهند تا کوفته ها از هم نپاشد. اما اگر همه کوفته ها چند بار آسیاب شوند و گوشت تبدیل به رب شود، کوفته ها کمی سفت می شوند.
3. برای اینکه کوفته ها متلاشی نشوند و گوشت به اندازه کافی چسبناک و در عین حال دانه دار و مطلوب شود، کافی است حدود یک سوم آن را به مدت 10-15 ثانیه در غذاساز قرار دهید سپس با بقیه مخلوط کنید. از گوشت و کمی ورز دهید. در همین راستا پیشنهاد می کنیم مقاله 4 علت گم شدن کوفته و راه حل های حرفه ای برای حل این مشکل را در استار مطالعه کنید.
دستور پخت:
- پیاز را پوست گرفته، نگینی خرد کرده و روی حرارت ملایم با 4 تا 5 قاشق غذاخوری روغن تفت دهید تا طلایی شود.
- نیمی از پیاز داغ را بردارید و کنار بگذارید.
- نمک و فلفل و زردچوبه را به پیاز داغ داخل قابلمه اضافه کنید و هم بزنید سپس رب را اضافه کنید و با پیازها کمی تفت دهید تا بوی خامی آنها گرفته شود و تغییر رنگ دهند.
- حدود 3 پیمانه آب جوش داخل قابلمه بریزید و حرارت را کم کنید و درب قابلمه را ببندید (به جای آب جوش می توانید از آب قلم یا عصاره گوشت استفاده کنید، در این صورت کوفته ها آبدارتر می شوند).
- گوشت چرخ کرده را در ظرفی بریزید و پیاز داغ آماده شده را با نمک و فلفل اضافه کنید و خوب ورز دهید.
- سپس سبزی ساتوری و برنج خیس شده را اضافه کنید و با دست خوب مخلوط کنید.
- به اندازه یک نارنگی از مخلوط بردارید و آن را در کف دست بغلتانید.
- سپس مانند تصویر بالا یک حفره در وسط آن ایجاد کنید و آلو، قیمه، گردو یا چند عدد شاه توت یا کشمش بدون هسته در آن ببندید و در سینی بچینید.
- بقیه کوفته ها را هم به همین ترتیب آماده کنید سپس در سینی بچینید.
- بعد از آماده شدن کوفته ها سس کوفته ای را که از قبل آماده کرده اید بجوشانید و سپس کوفته ها را یکی یکی داخل سس قرار دهید. این کار را به آرامی و با احتیاط انجام دهید تا کوفته ها از هم نپاشد و برای هر کوفته ای که در قابلمه می ریزید صبر کنید تا سس دوباره بجوشد.
- پس از قرار دادن تمام کوفته ها در قابلمه، درب قابلمه را نیمه باز بگذارید و حرارت را تنظیم کنید تا سس داخل قابلمه بجوشد.
- حدود یک ساعت طول می کشد تا کوفته ها آماده شوند.
- اگر می خواهید کوفته هایتان کم آب شود، در 15 دقیقه آخر پخت حرارت را کمی زیاد کنید تا آب اضافی آن جذب شود.
- کوفته با نان، پیاز، ماست و پیاز ترشی سرو می شود.
👩🍳 نکات مهم:
- در فرمول کوفته گیاهی مقدار موسیر، جعفری و گشنیز دو برابر شنبلیله، مرزه و ترخون است.
- اگر می خواهید وسط کوفته ها از آلو استفاده کنید، آن ها را از یک ساعت قبل در آب خیس کنید تا نرم شوند.
طرز تهیه کوفته برنجی اصفهانی
طرز پخت کلوچه برنجی اصفهانی با نوع ساده اش شباهت ها و تفاوت هایی دارد. از این دستور ساده کوفته برنجی، سس و سس کوفته برنجی اصفهانی درست کنید و مراحل زیر را دنبال کنید:
- برای کوفته 3 پیمانه لوبیا سبز، پوست کنده و ورقه ای بریده شود او می افزاید
- به جای کوفته گیاهی، 2 فنجان درست کنید شوید ساتوری استفاده می شود
- در صورت تمایل می توانید مقداری زعفران آب شده به سس کوفته اضافه کنید. رب گوجه فرنگی را از سس خارج کنید.
- مواد میانی را از کوفته ها جدا کرده و در صورت تمایل مقداری آلو به آب کوفته اضافه کنید.
- برای اینکه مخلوط کوفته در حین پخت پخش نشود، می توانید یک تخم مرغ به مخلوط کوفته اضافه کنید و آن را با سایر مواد ورز دهید.
طرز تهیه سرخ شده برنج بدون گوشت
مواد لازم | |
نصف دانه برنج | 1 فنجان |
گیاهان | پینت |
پیاز متوسط | 2 عدد |
سبزیجات معطر | پینت |
الوار بخاری برای سس | 10 عدد |
کوفته الور بخارا | به اندازه لازم |
رب گوجه فرنگی | 2 قاشق غذاخوری |
روغن | به اندازه لازم |
تخم مرغ | 1 عدد |
زرشک | 1 قاشق غذاخوری سر کامل |
دستور پخت:
- پیاز را رنده کنید و تفت دهید. سپس رب گوجه فرنگی، فلفل، نمک و زردچوبه را به آن اضافه کنید.
- حدود دو فنجان آب بریزید و مقداری شنبلیله و آلو خشک شده به آن اضافه کنید. بگذارید ده دقیقه با دمای خیلی کم بجوشد.
- برنج و لپه را آبکش کنید و با چرخ گوشت یا هر وسیله ای که دارید کمی له کنید و یک پیاز دیگر را رنده کنید.
- سبزیجات معطر (شامل شنبلیله خشک، 1 قاشق غذاخوری، شوید خشک، 1/2 قاشق غذاخوری، مرزه، 1/2 قاشق غذاخوری، جعفری، 1 قاشق غذاخوری)، فلفل، نمک، زردچوبه، زرشک و تخم مرغ را با هم مخلوط کنید.
- مخلوط به دست آمده را به مدت 5 دقیقه ورز دهید تا مواد خوب مخلوط شوند. حالا کوفته ها آماده هستند.
- به اندازه دلخواه از مواد بردارید و آلو بخارا را داخل مواد قرار دهید. برای مواد میانی کوفته می توانید از پیاز سرخ شده و زرشک خلال شده استفاده کنید.
- کوفته ها را با دو دست خوب ورز دهید و شکل دهید و در حین پخت به سس تند اضافه کنید.
- دو دقیقه اول کوفته ها را با دمای بالا بپزید سپس حرارت را کم کنید.
- ظرف را به مدت نیم ساعت بگذارید تا جا بیفتد. اگر آب تبخیر شد، می توانید از آب جوش برای غلیظ شدن سس استفاده کنید. آب سرد باعث از هم پاشیدن کوفته ها می شود.
👩🍳 توجه: سرخ کردنی برنج با سبزیجات خشک همچنین می توان آن را تهیه کرد. در واقعیت برنج اصفهانی با گوشت چرخ کرده و سبزی شامل موسیر، جعفری، گشنیز، شنبلیله، مرزا و ترخون است، می توانید از هر کدام یک قاشق غذاخوری به کوفته ها اضافه کنید.
بعد از پختن گلوله های برنج می توانید آنها را در ظرف مناسبی بریزید و با گردو و زرشک تزئین کنید و با نان، ماست، ترشی بادمجان، ترشی گل کلم و … میل کنید. در کنار برنج از سرخ شده برنج نیز می توان به عنوان سوپ استفاده کرد.
حرف آخر
کدام یک از این دو نوع کوفته برنجی را ترجیح می دهید؟ کوفته غذایی است که می توان آن را به صورت سوپ یا خورش میل کرد. در واقع، کوفته ها را می توان در چندین دسته مختلف آشپزی قرار داد. کوفته های سرد را می توان به عنوان یک غذای خوشمزه روی میز باربیکیو قرار داد.
در این مطلب طرز تهیه دو نوع کوفته برنجی ساده و کوفته برنجی اصفهانی را یاد گرفتید که تنها تفاوت آنها در تعداد مواد مصرفی است. طرز تهیه انواع کوفته یکسان است، می توانید بسته به ذائقه خود مواد به کار رفته در کوفته های ساده را تغییر دهید و انواع کوفته را با طعم های مختلف امتحان کنید. پیشنهاد می کنیم دستور اصلی کوفته و مجلسی تبریزی را در مجله بهترینها بخوانید.